Actueel repertoire

Repertoire

In januari 2018 is onze nieuwe dirigent Wilma van der Schoot aangetreden. Samen met haar heeft ons repertoire een duidelijke vernieuwing ondergaan, maar ook ‘klassiekers’ zijn gebleven. De klassiekers voor het komend jaar volgen later.

 

Prayer Of The Children

Een lied geschreven door Kurt Bestor; een lied dat een enorm emotioneel effect heeft. Het is geschreven uit frustratie over de verschrikkelijke burgeroorlog en de etnische zuiveringen in het voormalige Joegoslavië. In de vroege zeventiger jaren heeft Kurt Bestor daar een aantal jaren gewoond toen de diverse bevolkingsgroepen nog gewoon naast en met elkaar leefden. Het was in eerste instantie niet zijn bedoeling het lied uit te voeren, het was immers zijn frustratie, maar in 1994 was het zover en werd het een direct succes.

 

Weit, Weit, Weg

Muziek en tekst van Hubert von Goisern. Zijn eigenlijke naam is Achleitner geboren in 1952, maar hij koos ervoor de naam van zijn geboortedorp in Oostenrijk te gebruiken. Op 20-jarige leeftijd begon hij aan een zoektocht; Oostenrijk was hem te eng. In 1984 keerde hij na omzwervingen over Zuid-Afrika, Canada en de Filipijnen terug in Oostenrijk. Hij studeerde verder en begon zijn eigen band: De Alpenkatzen waarmee hij de alpenrock op de kaart zette. Weit, Weit, Weg is hier een voorbeeld van.

 

Gloire immortelle

Het Soldatenkoor uit de opera Faust van Charles Gounod. Dit staat al wat langer op het repertoire, maar blijft een feest om te zingen. Wie wil niet de eeuwige glorie als er een veldslag is gewonnen, naar huis terugkeren om het te vertellen aan familie, vrienden, oud en jong. Liefde lacht je toe, steekt je hart in brand en wijst je de weg.

 

Va Pensiero

Het Slavenkoor uit de opera Nabucco van Guiseppe Verdi.

Ga gedachte op gouden vleugels; ga en rust uit op de hellingen en de heuvels waar men de heerlijke zoete geur van onze geboortegrond kan opsnuiven. Een lied waar je de neiging niet kunt onderdrukken om mee te zingen.

 

Les Pecheurs de Perles

Een medley uit de Parelvissers van Georges Bizet die begint met Brahma, Goddelijke Brahma dat uw hand ons bescherme, Brahma, Goddelijke Brahma dat uw toorn bedare. O God Brahma, wij zijn allen voor u geknield.

 

You Raise Me Up

Tekst en muziek door Rolf Lovland en Brendan Graham

Wanneer ik me slecht voel, oh mijn ziel zo wazig, wanneer problemen komen en mijn hart me belast. Dan ben ik er nog en wacht hier in stilte tot jij komt en een tijdje bij mij zit.. Het is een lied dat gaat over het vertrouwen in Gods nabijheid, ook in moeilijke tijden en op moeilijke momenten.

 

One Moment In Time

Een arrangement van Chad Weirick voor het Boston Gay Men’s Choir als een eerbetoon aan Whitney Houston aan ons koor beschikbaar gesteld.

Elke dag dat ik leef wil ik er zijn om het beste van mezelf te geven. Ik ben er maar één, maar niet alleen. Mijn fijnste dag is niet bekend.

 

I won’t Give Up

Oorspronkelijk geschreven door Luc Lovington samen met kinderen die nog steeds als slaaf leven in Ghana. Nu bewerkt door Jason Mraz en voor ons gearrangeerd door Wilma van der Schoot. De oorspronkelijke versie stond in 2012 in de top 100.

We have a lot to learn, Wij hebben nog veel te leren. Dit lied verwijst naar tolerantie en acceptatie van elkaar. Ongeacht hoe verschillend we zijn, loyaliteit en liefde naar elkaar is heel belangrijk.

 

Brokeback Mountain Suite

Geschreven door Gustavo Santoalalla en Bernie Taupin voor het Gay Men’s Choir of Los Angeles en aangekocht door ons koor.

Het originele lied is geschreven eind dertiger jaren en uitgevoerd door o.a. Willie Nelson en later (in 1961) door Bob Dylan. Vervolgens is het lied gebruikt als song in de film Brokeback Mountain (2005) ter ondersteuning van het thema Friendship

Hij was een vriend van mij. Iedere keer als ik aan hem denk kan ik mijn tranen niet bedwingen omdat hij een vriend van mij was.

 

Down By The Sally Gardens

Een traditionele Ierse melodie gebruikt om het oorspronkelijk gedicht van J.B. Yeats op muziek te zetten gearrangeerd door John Rutter

Bij de Sally Gardens ontmoetten mijn lief en ik elkaar. Ze liep door de Sally Gardens op kleine sneeuwwitte voetjes. Ze smeekte me doe rustig aan met de liefde net zo rustig als de bladeren aan de boom. Maar ik was jong en dwaas en was het niet met haar eens.

 

The Sound of Silence

Wij kennen het in de versie van Simon & Garfukel uit 1965. Het arrangement van Wilma van der Schoot is gebaseerd op de versie van Disturbed uit 2015 een stuk dramatischer dan het origineel. Het lied gaat over het onvermogen van de mens om zijn diepste zieleroerselen te delen met z’n medemens. Men praat zonder echt iets te zeggen, luistert zonder te horen. Men is liever stil naar elkaar toe. En niemand durft het geluid van de stilte te doorbreken.

 

Bridge over Troubled Water (Simon and Garfunkel) arr. Kirby Shaw

Een van de bekendste songs van Simon and Garfunkel  uit 1970.  Garfunkel wilde Simon als leadzanger en Paul Simon betreurt het nog steeds dat hij de zang aan Garfunkel overliet.

Ik zal jouw brug zijn over woelig water, als je bedroefd bent  zal ik je dragen. Als een brug over woelig water zal ik me neerleggen voor jou

 

Sur Les Remparts A.J.F. Saintis

Schildwachten geef acht
Op deze muren waken wij. Dankzij onze waakzaamheid komt iedereen tot rust en geliefden kunnen in de stilte dwalen en genieten van de vrijheid. Een krachtig strijdlied met een prachtige liefdesballade in het midden.

 

The Green Leaves of Summer Dimitri Tiomkin The Brothers Four

Woo, woo,
Een tijd om te oogsten
Een tijd om te zaaien
De groene bladeren van de zomer
Bel me naar huis "
Het was zo goed om jong te zijn
De hele levenscyclus komt  in dit lied voorbij

 

Kalinka

Kalinka is de titel van een Russisch Volksliedje. Het gaat over een mooie jonge vrouw

Kalinka is het verkleinwoord van kalina, de  benaming van een plant die in Nederland bekend is onder de naam Gelderse Roos.

 

The song of the Volga Boatmen

Een lied van en voor de trekkers van de boten op de Wolga. Het ondersteunt hen bij het zware werk

 

Arcade Duncan Laurence

Arcade is een lied uit 2019 van de Nederlandse zanger Duncan Laurence. Hij schreef het nummer tijdens zijn studie op de Rockacademie in Tilburg. Het lied won het Eurovisie Songfestival in 2019. Wij zingen het in een arrangement van Wilma van der Schoot.
Het gaat over verlies: de liefde van je leven en de hoop dat deze terug zal komen.

 

Porterlied Friedrich von Flotow Wilhelm Strienz

Lasst mich euch fragen, könnt ihr mir sagen.
Een lied uit de romantische komische opera Martha.
De ware kracht haal je uit het Porterbier

 

Uitgevoerd op ons voorjaarsconcert 0- 5 april 20202door ons projectkoor:

Hold the Line Toto

Een nummer uit 1978

Hold the line was de debuutsingle van Toto en werd meteen een enorm succes:

 

Het zit niet in hoe je mij vasthoudt
Het zit niet in hoe je zegt dat je om me geeft
Het zit niet in hoe je mijn vrienden hebt behandeld
Het zit niet in hoe je tot het einde gebleven bent
Het zit niet in hoe je eruitziet
Of de dingen die je zegt dat je zult doen
Hou vol, liefde komt niet altijd op tijd
Oh, oh, oh
Hou vol, liefde komt niet altijd op tijd
Oh, oh, oh

 

Message in a Bottle The Police

Een nummer uit 1979 op hun tweede studioalbum ‘Regatta de Blanc’:
Wanhopig in mijn eenzaamheid stuur ik mijn flessenpost in de hoop dat iemand hem vind. Als ik op het strand ga kijken zie ik een ontelbare hoeveelheid flessen. Ik ben dus niet de enige die eenzaam is. Ontelbaar veel schipbreukelingen zoeken een thuis; sturen hun ‘Message in a bottle’

 

I’m still standing Elton John

Excentrieke brillenverzamelaar Elton John kan in de clip van het nummer 'I'm Still Standing' zijn collectie van stal halen. 'I'm Still Standing' staat op het album Too Low For Zero dat Elton uitbrengt in 1983, maar staat ook op de driedelige verzamelplaat Diamonds. Deze heeft de zanger uitgegeven om te vieren dat hij al vijftig jaar met tekstdichter Bernie Taupin samenwerkt aan zijn muziek.
Het nummer bezingt hoe hij als artiest overeind blijft en werkt aan een comeback na een roerige tijd in zijn privéleven. De opname van de clip vond plaats in Cannes en staat bekend als een drankgelach. John kwam Duran Duran tegen en zette het op een drinken met hen, waar nog veel over werd nagesproken.

 

All by myself  Eric Carmen 1976  Celine Dion 1996

Een ballade met een klassieke oorsprong: het Adagio Sostenuto van Sergei Rachmaninoff's Piano Concerto No. 2 komt terug in 'All By Myself'. Het nummer bereikt de top 10 in Nederland. Celine Dion neemt het lied twintig jaar later nog eens op. Het lied gaat over eenzaamheid:

Toen ik jong was
Had ik nooit iemand nodig
en vree gewoon voor de lol
Die dagen zijn voorbij
Nu leef ik alleen
Ik denk aan al de vrienden die ik gekend heb
Als ik probeer te bellen
Is er niemand thuis

Helemaal alleen
Dat wil ik niet
Helemaal alleen
langer

 

Come To The Music

Joseph M. Martin schreef dit lied met opzwepende ritmes, mooie melodieën en een prachtige vrolijke tekst.

And so it goes (Billy Joël) in een arrangement van Kirby Shaw

Bridge over Troubled Water (Simon and Garfunkel) arr. Kirby Shaw

Signore delle Cime (Beppe di Marzi)

Missa brevis in hon. St. Joannis de Deo, Kleine Orgelsolo-Messe in B dur Joseph Haydn